"Чешити"

Дата
17.11.2018

Начален час
19:00

Локация
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

Трупа
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

Цени на билети

вход СВОБОДЕН


Творческият екип от „Село, село, пусто село” Ви кани на спектакъла си по емблематични разкази от Чудомир – „Чешити”. В него са съхранени колоритния старинен език на Чудомир, животът в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими кукузлуци (майтапи). Кой ще се окаже най-големият мюзевирин (майтапчия) – Лъжлив Съби, Ламбо Кръчмата, Нено Сенегалеца, Баба Ната или Черна Гана? И какво може да се случи в един, единствен ден в кръчмата – ден като един човешки живот, гарниран с танци, пластични етюди и много смях? Например за да се продаде на градския тарикат едно дръгливо псе, да се установят няколко изневери, да се ожени заклетият ерген Павли и да се вземе страха на проклетата Стана. „Казват, че народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване” (Чудомир)

Участва целият актьорски състав на театъра – този от „Село, село, пусто село”, обогатен с нови изпълнители.

Автор: по Чудомир
Драматизация и постановка: Невена Митева
Хореография: Лъчезар Захариев
Участват: Велислава Маринкова, Силвия Боева, Надежда Петкова, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Живко Гущеров, Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков, Любен Попов, Васил Грънчаров, Валери Радев

***

Входът е свободен, а зрителите при желание могат да подкрепят някоя от тези каузи!

Фондация “Габрово-преди и сега” е неправителствена организация, занимаваща се с облагородяването на градската среда в Габрово. Последният им проект засяга електрическите табла в града и тяхното обновяване. В резултат на усилията и творчеството на младите художници Алина Пенчева и Нуркан Нуф  таблата край 3 от мостовете над река Янтра са с нов приказен вид. За да продължи тяхната работа, са необходими средства. Можете да подкрепите каузата им в „Нощта на театрите” в събитието на ДТ „Рачо Стоянов” – спектакъла „Чешити” с вход свободен.

 

Божидар и Мартин са дълго чакани деца, които се появяват на бял свят по-рано от датата на термина за раждане. Прекарват 40 дни в кувьоз. На година и 6 месеца им поставят диагноза Детска церебрална парализа. Благодарение на рехабилитацията, децата започват да се обръщат, пълзят, да се изправят, да сядат и да се придвижват със специална проходилка.
За по-стабилно подобрение се изисква сложна операция на гръбначния стълб - Селективна дорзална ризотомия, която ще бъде извършена от неврохирурга д-р Парк. В резултат от операцията ще се премахне мускулният спазъм. Сумата обаче е огромна и непосилна за семейството, а операцията трябва да се направи възможно най-скоро.

Според д-р Парк след операцията Мартин ще има самостоятелно ходене във всяка среда, а Божидар ще ходи с бастунче в защитена среда. 

____________

 

Освен в „Нощта на театрите” може да дарите средства по следните банкови сметки:

Божидар Тихомиров Наков 
IBAN:BG66BPBI79444054650501
Мартин Тихомиров Наков 
IBAN:BG50BPBI79444054650401
BIC:BPBIBGSF

Или чрез платформата helpkarma - помощ за Божи и Марти
Създадена е и група във Facebook -Благотворителен Базар - шанс за Божи и Марти. Там всеки може да дари, вещ която е запазена, но не се използва.